Kedves Vendégeink !

     Felsõtárkány Heves megyében, Egertõl északkeleti irányban a Bükk hegység alján fekszik. A község neve török - bolgár eredetû, annyit jelent, mint "alkirály" vagy nemes ember. A hegyek övezte négy és fél kilométer hosszú gyönyörû fekvésû völgyben 3500 ember él. A Bükk felé esõ szélsõ házaknál húzódik a 38 hektáros Nemzeti Park határa. A falu fölött magasodó Vár-hegyen a kõkorszak óta mindig állt erõdítmény, középkori várának pedig nyoma is alig maradt. A közeli Barát-réten karthauzi kolostor emelkedett, amely a török idõkben teljesen lepusztult. Közvetlenül a tó feletti területen már Mátyás király korában püspöki nyaraló kastély állott. A barokk korban Barkóczy püspök építtette négytornyú kastélyt, melyet ezután puritán utóda lebontatott.

Látnivalók

     Egertõl 10 km-re a Bükkbe vezetõ úton juthatunk el Felsõtárkányba. Tiszta levegõje, természeti szépsége elsõsorban a természetjáróknak nyújt élményeket. Erdei kisvasúton érhetik el a Stimecz-házat, majd kijelölt túristaútvonalon tekinthetik meg a Vöröskõ és Imókõ idõszakos forrásokat, az érintetlen õserdõt, a Bükk sejtelmes és romantikus tájait. A település központjában látható középületek, emlékhelyek rendezettek. A katolikus templom késõ barokk stílusú építmény. 1785 és 1793 között alapította Frencz József. Nagyméretû órapárkányos, hagymasisakos homlokzati toronnyal rendelkezõ, egyhajós épület. Giacomo Adami és Giovanni Adami sokféle márványból faragta a templom igen szép fõ és mellék oltárát.

A tó

     A bõvizû sziklaforrás vizét már a XVIII. században tóvá duzzasztották. Ma kellemes pihenõhely. A hatalmas fák alatt megépített szabadtéri színpadon a nyári idegenforgalmi idényben gyakran láthatnak színvonalas mûsort. A "felsõtárkányi lakodalmas" hivatott bemutatni a község népviseletét, hagyományát. Barlangjairól, természeti képzõdményeirõl, különleges növény és állatvilágáról híres "nemzeti kincsestárunk" e becses darabja szívesen várja vendégeit.

Túristaútvonalak

     Az erdõ, a természet kedvelõinek ajánljuk, hogy szakavatott túravezetõ segítségével keressék fel a Bükk hegység legszebb, legvadregényesebb részeit. Felsõtárkányból a Bükk minden pontja nehézség nélkül elérhetõ.

Útvonal:
Felsõtárkány
erdei kisvasúttal a Stimecz ház
majd gyalogtúra a Bükk hegység csúcsaira.
Ezek: Peskõ (õsemberbarlang), Tarkõ, Cserepeskõ, Bélkõ, Bükk fennsík, Jávorkút, Bánkút.

Téli túra: Bánkút (sífelvonó)

Túristavezetõ igényelhetõ:
Boldogasszony Papucsa Természetjáró Egyesület
Kovács István
3324 Felsõtárkány, Dózsa út 90.
Tel.: 36/434-702

Kisvasúti utazások

Felsõtárkány - Fûtõház - Stimecz ház

Menetrend:
Indulás: 09.20 és 14.00 (szombaton és vasárnap)
Vissza: 10.00 és 15.00
Menetidõ: 25 perc

Különjárat csoportoknak igényelhetõ.

Hagyományos kulturális rendezvények

Május 1.:   Fiatalok könnyûzenei fesztiválja (egésznapos program)
Július:   Mária - Magdolna napi Búcsú (3 napos rendezvény) Kiállítás - szabadtéri koncertek - folklór mûsorok.
Aug. 20.:   Szórakoztató mûsor a Tóparti Szabadtéri Színpadon.

Csoportoknak ajánljuk a felsõtárkányi lakodalmast és a vendéglátással egybekötött folklór bemutatókat.

Bemutató megrendelhetõ:
Polgármesteri hivatal, tel.: 36/434-010
Parkhotel Táltos, tel.: 36/434-092


Copyright © 1996 AgriaComputer Kft.
Elõzõ oldal