ORSZÁGOS KORONA GOMBAIPARI EGYESÜLÉS


Országos Központ: 3396 Kerecsend, Pf. 8.
Tel.: +36 36 550-500 Fax: +36 36 550-100
Email:info@koronagomba.hu

Magyarország Európa egyik legrégibb gombatermelõ országa; már a múlt század közepérõl több leírás sikeres sampinyontermesztésrõl tudósít. Szaporítóanyag (gombacsíra) gyártásában is a legelsõk között voltunk: az 1926-ban indult gyártó laboratóriumot rövidesen két újabb követi. A kiváló minõségû hazai szaporítóanyag nagymértékben hozzájárult ahhoz, hogy a 40-es évek elejére Magyarország a termesztett gomba mennyiségével - Franciaország és Anglia után - a harmadik lett Európában. Ebben az idõben csíraexportunk is, különösen Németországba, jelentõs volt.

Egyesülésünk egy tíz éve indult kisvállalkozásból fejlõdött naggyá, s ma - több kft.-t és vállalkozást foglalva magában - Közép- és Kelet-Európa gombaiparának meghatározó tényezõje. Nagy szerepe volt és van abban, hogy az országos gombatermelés 1990 óta megháromszorozódott: 1995-ben eléri-meghaladja a 25 ezer tonnát. Az egy lakosra jutó megtermelt gomba mennyiségével (évi 2,50 kg/fõ Magyarország hozzávetõlegesen elérte a hasonló mai nyugat-európai átlagot. A "Korona" a gombaipar teljes vertikumával rendelkezik, térségünkben e tekintetben egyedülállóként. A közelmúlttól már termel a korszerû, KORONA LE CHAMPION GOMBACSÍRA- LABORATÓRIUM, amely továbbfejlesztett francia gyártástechnológiával üzemel, ugyanakkor felvállalja a 70 éves magyar szaporítóanyag-gyártás értékes örökségét. A világhírû, francia Le Champion céggel való együttmûködésünk egyaránt biztosíték a technológia és a gyártott csírák (fajták) kiválóságára. Az üzem napi egy mûszakban évi 2 millió liter csíra elõállítására képe Mivel ez a mennyiség a jelenlegi hazai csíraszükségletnél nagyobb, a felesleges mennyiséget exportáljuk. Az egyesülésünk 1996-ban immár a hetedik országos / nemzetközi szakmai napját rendezi meg; szerkesztésünkben és kiadásunkban jelenik meg az egyetlen magyar nyelvû gombatermesztési szaklap, a Magyar Gombahíradó.

Egyesülésünk Quality Champignons Kft.-jének feladata a termesztési alapanyag (komposzt) gyártása. Nyersanyagul friss lótrágyát és búzaszalmát használunk. A komposztálást két fázisban végezzük; kizárólagosan holland gépekkel illetõleg holland (Fancom) számítógépes rendszer szigorú ellenõrzése, irányítása mellett. E csúcstechnológia mindhárom komposztcentrumunkra vonatkozik. A 2. kép a hõkezelõ alagútba való komposzttöltést mutatja, ahol pasztörizálás és utóérlelés révén válik a komposzt csírázásra, illetõleg termesztésre késszé. A komposzthoz gép keveri a szaporítóanyagot (csírázás), majd a mûanyagzsákok töltése következik (3. kép). A zsákos termesztésnek Magyarországon már negyedszázados hagyománya van; jól bevált, népszerû eljárás. Legnagyobb elõnye, hogy nem gombatermesztés céljára készült építmények, pincék stb. hasznosítására is alkalmas. Egyik centrumunkban préselt-blokkos komposztot is elõállítunk, egy speciális gépsoron (4. kép). Ezt a zsákosnál intenzívebb módszert - amely a többszintes termesztésre különösen alkalmas - a Quality Champignons Kft. vezette be Magyarországon.

Az ország különbözõ részein levõ komposztcentrumainkban együttesen hetente maximum 1500 tonna termesztésre kész alapanyagot állítunk elõ; ezt az "összes kapacitást" a közeljövõben még kb.10%-kal megnöveljük. Emellett egy laska gomba alapanyagot gyártó kisebb, maximálisan heti 1 tonna készítésére alkalmas üzemmel is rendelkezünk. Komposztcentrumainkból saját gépkocsikkal és kamionokkal kedvezményes áron szállítjuk az alapanyagot a szélrózsa minden irányában levõ, ún. szatellita termesztõinkhez, akiknek száma országosan mintegy 300-ra tehetõ. Egyéni termelõinktõl az ország több pontján visszavásároljuk a gombát, mindenekelõtt az exportminõségû árut. Az értékesítési háttér folyamatos biztosítására nagy hangsúlyt helyezünk. A Trans Champignon Kft., (Budapest) a friss gomba felvásárlásában és exportálasában vezetõ szerepet tölt be. Megemlítjük, hogy termesztõi kérésre termésmennyiség-növelõ dúsítószert - amelyet az Amerikai Egyesült Államokból és Hollandiából importálunk - keverünk a komposzthoz. A termesztés sikerét nagymértékben az ún. takaróanyag, annak minõsége és vastagsága határozza meg. E fontos "alapanyag" biztosítása érdekében az ország legjobb minõségû tõzegmezõin, Zalában megindítottuk a kitermelést (5. kép), illetõleg a takaróanyag-gyártást. A felhasználásra közvetlenül alkalmas speciális tõzegkeveréket 80 literes zárt mûanyagzsákokban forgalmazzuk.

Az egyesülés több cége is nagy termõfelületen termel gombát. Újabban termesztésünket import, illetõleg saját gyártású mûanyag termesztõházak létesítésével (6. kép) is növeltük. E kiváló szigetelésû, könnyen fûthetõ tartós házak kb. egyharmadába kerülnek a hagyományos építõanyagokból (tégla, beton) készült házakénak. E speciális termesztõházak új fejlõdési irányt jelentenek a Magyarországon általános pincei termesztés mellett. E házakban mindenekelõtt a csiperketermesztést (7. kép) javasolhatjuk, de természetesen a laskagomba (8. kép) termesztésére is kiválóak. Termesztõinket szaktanácsadással segítjük. A külföldi érdeklõdõknek ajánljuk jól bevált, egyszerû és olcsó gombatermesztési eljárásainkat; teljes termelési rendszereinket. Konzervüzemeink többféle nagyságú üveges (9. kép), vödrös, továbbá hordós árut (utóbbiakat 6, ill.100 kg-os gomba-töltõsúllyal) állítanak elõ. A hagyományos "szeletelt gomba" és "gombafejek" mint "natúr" áruk mellett külföldön is sikere van a Korona-termékcsalád újabb tagjainak: a Paradicsomos gombának és a Kerecsendi gombasalátának. Egyesülésünk gombatermesztési szakboltjában, Kerecsenden a termesztéshez szükséges kellékek, eszközök, szerek, könyvek stb. egy helyen megvásárolhatók.

Termékeinket sokan vásárolják és Önoknek is biztonsággal ajánlhatjuk.


Copyright © 1996-2000 AgriaComputer Kft.
Partnereink
www.egercity.hu