Egri bikavér (száraz vörös bor)
Az egri bortermesztés hírneve hosszú évszázadokra tekint vissza.
Az egri vörösbor a török idõkben vonult be a történelembe.
A ma már megtisztelõ hangzású "bikavér" nevet a próféta tilalmát titokban megsértõ törökök adták a mély gránitszínû, nemes bornak.

Egri olaszrizling (száraz fehér bor)
Szalmasárga szín, finom savak jellemzik, illata a rezedára emlékeztet.
Fehér húsokhoz, tésztafélékhez ajánljuk.

Hárslevelû (száraz fehér bor)
Zöldessárga színû, gyümölcsös és könnyû aromájú, elegáns savak és fanyar utóíz jellemi.
Fûszeres pulyka és borjú ételekkel érvényesülnek igazán az értékei.

Egri leányka (száraz fehér bor)
Diszkrét illatú, lágy savakkal rendelkezik, Ideális "beszélgetõ bor"
Elõételekhez, tenger gyümölcseihez kiváló.

Cabernet franc (száraz vörös bor)
Szederre emlékeztetõ illatú, kökény ízû a bor.
Egyszerû ízesítésû vörös húsokkal kiváló.

Királyleányka (száraz fehér bor)
Aranysárga színû, kellemes illatú, élénk savérzetû elegáns bor.
Roston sült halételekhez ajánljuk.

Kékfrankos (száraz vörös bor)
Bíborlila színû, telt, kiegyensúlyozott bor.
Zöldséggel kisért vörös húsokkal kiváló.

Muskotály (félszáraz fehér bor)
Kellemes illat (narancsvirág) és szép savak jellemzik.
Gyümölccsel készült húsételekhez kiváló.

Zweigelt (száraz vörös bor)
Szép színû, üde illatú bor.
Vadételekhez és vörös húsokhoz ajánljuk.

Az ország

A fennmaradt írások szerint Probus római császár volt az elsõ, aki céltudatosan foglalkozott a szõlõvel és telepítésével, amit utóbb a rómaiak egész Pannóniában mûveltek. Az ország történelme összefonódik a szõlõtermelés és a borászat történetével. Sokat szenvedett az itt élõ nép és vele együtt az a csodálatos növénykultúra is. Bajban és örömben, jó és rossz körülmények között edzõdtek, fejlõdtek. A magyar nép átvészelte a tatárjárást, a törökdúlást, a szõlõ a filoxéria pusztítását, A Kárpát-medencében a Duna-Tisza közén megmaradtak a most már több mint ezer éves honfoglalók és megmaradt a szõlõ. A legendák tömege kíséri az ember és a szõlõ kapcsolatát, bizonyítva azt a hozzáértéssel fûszerezett szeretetet, amellyel évszázadokon át és mind a mai végzett kitartó és szorgalmas munka eredményeként vívta ki a magyar bor világhírnevét.


Copyright © 1996 AgriaComputer Kft.

 Elõzõ oldal