Egri bikavér (száraz vörös bor) |
|
Egri olaszrizling (száraz fehér bor) |
Hárslevelû (száraz fehér bor) |
Egri leányka (száraz fehér bor) |
Cabernet franc (száraz vörös bor) |
Királyleányka (száraz fehér bor)
|
Kékfrankos (száraz vörös bor) |
Muskotály (félszáraz fehér
bor) |
Zweigelt (száraz vörös bor) |
A fennmaradt írások szerint Probus római császár volt az elsõ, aki céltudatosan foglalkozott a szõlõvel és telepítésével, amit utóbb a rómaiak egész Pannóniában mûveltek. Az ország történelme összefonódik a szõlõtermelés és a borászat történetével. Sokat szenvedett az itt élõ nép és vele együtt az a csodálatos növénykultúra is. Bajban és örömben, jó és rossz körülmények között edzõdtek, fejlõdtek. A magyar nép átvészelte a tatárjárást, a törökdúlást, a szõlõ a filoxéria pusztítását, A Kárpát-medencében a Duna-Tisza közén megmaradtak a most már több mint ezer éves honfoglalók és megmaradt a szõlõ. A legendák tömege kíséri az ember és a szõlõ kapcsolatát, bizonyítva azt a hozzáértéssel fûszerezett szeretetet, amellyel évszázadokon át és mind a mai végzett kitartó és szorgalmas munka eredményeként vívta ki a magyar bor világhírnevét.
Copyright © 1996 AgriaComputer Kft. |