Egri bikavér (száraz vörös bor) |
|
Egri olaszrizling (száraz fehér bor) |
Hárslevelû (száraz fehér bor) |
Egri leányka (száraz fehér bor) |
Cabernet franc (száraz vörös bor) |
Királyleányka (száraz fehér bor)
|
Kékfrankos (száraz vörös bor) |
Muskotály (félszáraz fehér
bor) |
Zweigelt (száraz vörös bor) |
A fennmaradt
írások szerint Probus római császár volt
az elsõ, aki céltudatosan foglalkozott a szõlõvel
és telepítésével, amit utóbb a rómaiak
egész Pannóniában mûveltek. Az ország
történelme összefonódik a szõlõtermelés
és a borászat történetével. Sokat szenvedett
az itt élõ nép és vele együtt az a
csodálatos növénykultúra is. Bajban és
örömben, jó és rossz körülmények
között edzõdtek, fejlõdtek. A magyar nép
átvészelte a tatárjárást, a
törökdúlást, a szõlõ a filoxéria
pusztítását, A Kárpát-medencében
a Duna-Tisza közén megmaradtak a most már több mint
ezer éves honfoglalók és megmaradt a szõlõ.
A legendák tömege kíséri az ember és a
szõlõ kapcsolatát, bizonyítva azt a
hozzáértéssel fûszerezett szeretetet, amellyel
évszázadokon át és mind a mai végzett
kitartó és szorgalmas munka eredményeként vívta
ki a magyar bor világhírnevét.
Copyright © 1996 AgriaComputer Kft. |