EGERSZALÓK

    Magyarország észak-keleti részén, a Bükk hegység lábainál a Laskó patak partján, Eger város közvetlen szomszédságában terül el. A község a középkorban a híres Rozgonyiak, majd a névadó Szalók nemzetség birtoka. Lakosainak száma 1800 fõ. Sok más településsel ellentétben lakásállománya és lakossága évrõl-évre növekszik. A keresõképesek 85-90 %-a Eger város ipari üzemeiben dolgozik.

    Egerszalók az egri történelmi borvidék része: 600 ha területen termelik itt az Egri Bikavér alapanyagait és a fehér borfajtákhoz a zenitet, leánykát, muskotályt és olaszrizlinget. A zömében háztájiban vagy szakcsoportokban megtermelt fürtöket a községi pinceszövetkezet vásárolja és dolgozza fel.

    Egerszalók külön nevezetessége az 1738-ban épült római katolikus templom, az egri Fõegyházmegye egyik legjelentõsebb kegyhelye, híres bucsujáróhely.

    Az igazi nevezetesség azonban a község déli részén a föld mélyébõl feltörõ hõforrás. A nátriumot is tartalmazó kalcium-magnézium hidrogénkarbonátos hévíz, melynek metakovasav tartalma is jelentékeny, a kénes gyógyvizek kategóriájában az egyik legjobb besorolást kapta. Csontsérülések utókezelésére, izületi és reumatikus bántalmak gyógyítására bizonyítottan kiváló. A fenyõerdõvel övezett mintegy 240 ha-os terület gyógyászati beruházásra alkalmas.

    A községnek a hévízforrással ellentétes oldalán, északi irányban egy 130 ha kiterjedésû mesterséges víztározó található. Eredeti rendeltetése szerint felszíni vízfolyások regulátoraként visszatartja a hirtelen lezúduló csapadékvizet, s öntözési lehetõséget kínál a tõle délre fekvõ településeknek. Mindemellett vizisportolásra is alkalmas, és a környék kedvelt horgászparadicsoma.

    A község várja a pihenni vágyókat, a turistákat, akik szívesen ismernék meg közelebbrõl Egerszalókot, környékét és az ott élõ embereket.


Kapcsolódó anyagaink:


Copyright ©1996 AgriaComputer Kft. Heves megye Partnereink